Powerzorg legt diplomafraude in de zorg aan banden
Vrijwel dagelijks komen wij artikelen tegen uit de zorg. Niet gek, gezien een groot gedeelte van Nederland in meer of mindere mate met een zorginstelling te maken gaan krijgen. Als het niet op jonge(re) leeftijd is, dan vrijwel zeker op latere leeftijd. Omdat iedereen hiermee te maken krijgt is het belangrijk dat wij de best mogelijke zorg in Nederland genieten.
Echter, we zien de laatste tijd steeds vaker berichten over ‘zorgprofessionals’ met een vals diploma of ander vervalst papierwerk. Zie daarvoor ook dit artikel van RTL nieuws. RTL nieuws rapporteert in het eerste half jaar van 2022 al 59 meldingen over valse diploma’s en VOG’s. Dat aantal is bijzonder, want de Dat aantal is bijzonder, want dat is normaal gezien de hoeveelheid meldingen van één kalenderjaar!
Snel geld
Deze ZZP’ers die frauderen zijn enkel op zoek naar snel geld verdienen. Dat er een tekort is aan zorgpersoneel is duidelijk, daardoor is er een enorme stijging van ZZP’ers in de zorg waar te nemen. Als ZZP’er krijg je een hoger uurloon en kun je gaten vullen in roosters, waardoor je veel uren kunt maken en dus een hoog maandsalaris kunt verdienen. Dit kan soms oplopen tot €10.000 per maand, aldus RTL nieuws.
Aanpak Powerzorg
Powerzorg merkte deze tendens tijdig op en heeft daarom een waterdichte aanpak geïntroduceerd. Door middel van een strenge screening van alle aanmeldingen wordt gegarandeerd dat er geen fraude gepleegd kan worden. Het dossier is pas compleet als aan het volgende voldaan is;
- Kopie paspoort
- KVK-uittreksel
- VOG, niet ouder dan zes maanden
- Diploma vanuit DUO
- Zorggerelateerde certificaten
- BHV-certificaat
- Kopie bankpas
Acht andere, aanvullende, voorwaarden bespreken we niet in dit artikel niet, zodat kwaadwillenden niet op de hoogte zijn van onze aanpak. Door alle aangeleverde documenten zorgvuldig te checken op authenticiteit waarborgen wij dat onze zorgprofessionals zijn wie ze zeggen te zijn en krijgt u als opdrachtgever nooit ongekwalificeerd personeel aan bed.
Wat doen wij bij betrappen?
Als wij een aanmelding betrappen op foutieve of vervalste documenten, dan maken wij direct melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierdoor dragen wij ons steentje bij aan het veilig maken van onze zorg!
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft in februari al een brief opgesteld over diplomafraude en VOG-fraude. De brief is hier in te zien. Na melding stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt hierop een onderzoek en schakelt het Openbaar Ministerie (OM) in:
- Het Openbaar Ministerie kan iemand vervolgen voor valsheid in geschrifte, en is daar ook actief in.
- Een eerdere BIG-registratie kan ongedaan gemaakt worden als die gebaseerd was op valse papieren. Dat doet het CIBG (een onderdeel van het ministerie van VWS).
- De inspectie beoordeelt of aangetoond kan worden dat iemand een risico is geweest voor de veiligheid van de zorg.